fbpx

Csecsemőként és kisgyerekként az anyanyelvünket csak egyetlen érzékszervünk felhasználásával tanultuk meg és fejlesztettük tökéletesre, ez pedig a fülünk volt. Nem voltak előttünk könyvek, hívóképek, szótárak mégis majdnem mindenki megtanulja 2-4 év alatt kommunikációs szinten az anyanyelvét. Ebből az első egy év a beszéd konkrést gyakorlása nélkül telik el. Csak befogadjuk és nem használjuk a nyelvet. Itt bontakozik ki azon képességünk, hogy csupán a fülünkre támaszkodva is elsajátíthatunk egy nyelvet. Mára azok lesznek sikeres nyelvtanulók, akik a vizuális tanulás mellett a hallás utáni tanulási stílust is használják. 

Kövesd a nyolcadikranyelvvizsga.hu oldalt ha tetszik a cikk!

Vagy lépj be a csoportunkban Vidám angol

ha nyárra keresel nyelvtanulási lehetőséget: Angoltanulás2022nyár csoportba

Három fő tanulási képességet különböztet meg a VAK model. Ezek a látás, mozgás és hallás utáni tanulási stílust előnyben részesítő tanulók. Ebből a hallás utáni tanulásban jók csak a népesség maximum 10%-át teszik ki.

DE ÉN ÚGY GONDOLOM, HOGY MINT MINDEN KÉPESSÉG EZ SEM RÖGZÜLT, HANEM FEJLESZTHETŐ!

Mik a legfőbb előnyei a hallás utáni tanulásnak?

 • Felgyorsítja a nyelvtanulást. Gyorsabban beszélünk mint olvasunk vagy írunk, ezért mások beszédét hallgatva vagy reagálva többet halljuk és használjuk a nyelvet.
 • Magabiztos nyelvtanulóvá tesz. Mert ami a nyelv lényege azt gond nélkül adja vissza egy hallás utáni nyelvtanuló. A kiejtése, intonációja mind sokkal szebb lesz.
 • Felgyorsul a reakció idő. A hallott beszéd értése és a válasz is könnyebben megy annak aki meri elengedni az írott mankót.
 • Megfigyelhetően nyugodtabb és világosabb a beszéde. Képes egy gondolatot/ történetet végigmondani fennakadás nélkül.
 • Kevésbé fárad el az idegennyelv használata során. Pontosan azt az agyterületet mozgatja, amelyet a tanuláskor is használt ezért nem olyan nehézkes az előhívás, és egyszerűbb a beszéd is. Ezért a mondatai nem esnek széjjel. Hosszabban tud beszélni.

 

 

Hogyan legyünk sikeres hallás utáni nyelvtanulók, még akkor is ha “vizuális típusok” vagyunk?

 1. Beszéljünk. Akár mekkora megerőltetést jelent is, beszéljünk. Válaszoljunk kérdésekre, beszélgessünk tanárral, tanulótárssal, baráttal.
 2. Legyünk aktív figyelők. A kocsiban háttérként hallgatott hanganyag nem fog segíteni. Ha nem figyelünk felnőttként már nem ragad ránk a nyelv. Nézzük az időt mennyi ideig vagyunk képesek figyelni egy hanganyagra. Gyakorlással érezhetően emelkedik ez a szint.
 3. Ugyanazt a témát vegyük elő többször is. Ezzel ismételjük, és elsajátítjuk mélyebben  a szavakat, szerkezeteket, mondatokat.

Hogyan támogatjuk a programunkkal a hallás utáni nyelvtanulási képességet?

 • Sok-sok beszéddel
 • Hallási feladatokkal
 • Hallás utáni feladatokkal, amelyeket többször is gyakorolhatsz egymás után.
 • Autentikus anyagokkal, amelyek az aktív figyelmet tartják fent, és arra ösztönzik a tanulókat, hogy hallás alapján értsék meg az információt és önállóan fogalmazzák meg a válaszaikat.
 • REMÉLJÜK HAMAROSAN KIPRÓBÁLOD MILYEN AZ SZUPERGYORS AKTíV NYELVTANULÁS!

NÉZD MEG, HOGY ÉPÜL FEL EGY KURZUS!

Olvass további cikkeket, oldj meg feladatokat, próbáld ki magad!

Könnyen tanulható angol húsvéti gyerekversek

Könnyen tanulható angol húsvéti gyerekversek

Három könnyen tanulható gyerekverset hoztam a közelgő húsvét alkalmából. És egy ráadás interaktív játékot.Kövesd a nyolcadikranyelvvizsga.hu oldalt ha tetszik a cikk!The Easter Bunny is fat, fat, fat. His soft little hands go pat, pat, pat. His soft little ears go...

bővebben
Ismerd meg a tenger alatti világot Ariellel

Ismerd meg a tenger alatti világot Ariellel

The Little Mermaid is an upcoming 2023 American live-action film which will be distributed by Walt Disney Pictures. It is a remake of the 1989 film of the same name. The film will star Halle Bailey, Jonah Hauer-King, Javier Bardem and Melissa McCarthy, with Daveed...

bővebben