fbpx

Szülő szemével

Hogy rögtön a végén kezdjem; nekünk az online magánórák beváltak. A kisfiam másodikos, az iskolai órák nem igazán kötötték le. Nem is a tanárnénivel lenne baj, de nagyon sok idő megy el a szervezéssel. Az órából 10 perc biztos hogy azzal telik, hogy itt van-e mindenki, kinél akadozik éppen a net, mire kell kattintani, nem találja gyerek, nem találja a szülő. Az órák rövidebbek és mégis olyan vontatott az egész. Értékes percek mennek az órából, amit a gyerekek nem tanulással töltenek.

Azt láttam, hogy a gyerekem nemhogy nem fejlődik, de még unja is az egészet.

Valamit ki kellett találnom, hogy ez ne maradjon így. A jelenléti óra nem megoldott, marad az online. Félve, csak próba képpen vágtunk bele, hogy online magántanárral tanuljon a kisfiam. És nagyon kellemes meglepetés ért!

Nem is tudom, hol kezdjem, de ég és föld a különbség az online magánóra és az iskolai tanítási óra között.

 

Ami nagyon fontos, a sok felesleges kieső idő egyszerűen nem létezik. A gyermekem végig figyeli, dolgozza a 45 percet, úgy hogy közben nem lankad a figyelme. Az első pár órán bent voltam, úgyhogy a sok magyar beszéd helyett, egy angolul folyó angol órát néztem végig. Nem is tudtam, hogy a gyermekem ilyen jól megérti és ki is tudja magát fejezni angolul. Ha nem érti meg az instrukciót a kérdést, akkor a tanár rávezeti. Fantasztikus!

Nagyon szemléletes az óra. Mindig valami érdekes történik. Interaktív feladat, videó, beszélgetés, cd hallgatás, verstanulás. Nagyon gyorsan eltelik a 45 perc, és a fiam végig „játssza” „szórakozza” az órát.

Nálunk esemény az angol óra, úgyhogy a megbeszélt időpontra mindenképp haza kell érni. Figyelmeztet, hogy „tudod anya ma szerda van akkor online angol órám lesz”!

Most már nem ülök bent az órán, mert nem kell segítenem. így is hallom, hogy milyen jól szórakozik a gyermekem.

Online angol

Tanár

Az angol nyelv online oktatása óvodásoknak, alsó tagozatosoknak, felső tagozatosoknak teljesen ismeretlen fogalom volt. A „külön angolórák” jelenléti órák voltak, a kicsiknek sok-sok mozgásos feladattal, csoportos játékkal.  Ezt forgatta fel az online oktatás megjelenése és kényszere. A tanárok egyik pillanatról a másikra kellett, hogy váltsanak.

Hogyan lehet, mégis sikeresen tanítani nyelvet online? Összeszedtem néhány eddigi tapasztalatomat, hogy megosszam veletek.

Az angol óra nem lehet unalmas

A nem unalmas angol óra szemléletes, interaktív, izgalmas. Ugyanazt a tananyagot lehet érdekesen és egyhangúan is tálalni. Az internet kimeríthetetlen változatosságát nyújtja a figyelem koncentrálásának. Képek, videók, internetes játékok, interaktív feladatok élménnyé varázsolják az órát. A gyermek tulajdonképpen észre sem veszi, hogy tanul. Egy nem unalmas angol órára nagyon sokat kell készülni, de egy felkészült tanárt nem érik meglepetések az órán.

 

Személyre szabható és személyre is kell szabni

Az online angol óra akkor jó, ha figyelembe vesszük a gyermek érdeklődését, tempóját. És ezt a magánórák során meg is tehetjük! Fontos, hogy milyen típusú feladatok kötik le, meddig tud koncentrálni, versenyző vagy inkább nyugodt típus.

Online térben is lehet jutalmazni

Tévhit: Ha nem kap semmit, értsd ötöst, piros pontot, akkor nem fog tanulni.

Dehogynem! A jutalom lehet maga az élmény, amit órától kap. Hogy csak ő van a középpontban, valaki csak rá figyel.

Jutalmazó értékű, ha az iskolai órán jól teljesít, mert korábban megtanulta online angolon. A többiek felnéznek rá. Hát ki ne szeretné ezt!

Online térben a tanár is tud jutalmazni. Kaphat kedvenc játékot, közös játékot. Én szoktam küldeni emojit is. Minden gyereknek felderül az arca!

Angolul folyik az angol óra

A gyerekek nagyon gyorsan alkalmazkodnak, az elvárásokhoz. Pár alkalom után képesek megérteni és reagálni az angol instrukciókra. Megnyílnak, megbátorodnak, és igyekeznek angolul kifejezni magukat.

A nyelv természetes tanulási folyamatait használjuk

A gyermek a hallására és beszédkészségére támaszkodik. A nyelvtanulás folyamata is egy természetes utat követ, amelyben észrevétlenül fejlődik a nyelvtan, a kommunikáció, szövegértés, hallás utáni megértés.

Amikor nem tanul akkor is gyakorolhat

Az online órák után jár a házi feladat. Nem holmi unalmas házi feladat, hanem csakis kompetencia alapú, és készségfejlesztő formában.

 

Összefoglalva:

Az angol tanulás a jelenléti órák bizonytalansága miatt, hátrányba került, azonban új ajtók is nyíltak.

Aki nyitott rá és szeretné, ha a gyermeke nem vesztegetné el ezeket az éveket, próbálja meg az angol órák online változatát. Élmény alapú, biztonságos tanítási órákkal alapozza meg gyermeke nyelvtudását.

Lépj velünk kapcsolatba!

Közösségi média

Csatlakozz facebook oldalunkhoz:
facebook